Genel

Porselen Lamine (Yaprak Kaplama) Nedir?

Kelime olarak Yaprak Kaplama anlamına gelen porselen laminalar, dişlerin ön yüzlerinde hafif seviyede aşındırma yapıldıktan sonra ince bir tabaka porselenin dişlerin ön yüzlerine yapıştırılması işlemidir.

Porselen çok ince bir tabaka halinde hazırlandığından ışığı geçirmesi ve yansıtması doğal dişe çok yakındır ve bu sayede mükemmel estetik sağlar ve hiç bir dişin gereğinden fazla kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmamaktadır. Ayrıca aşınmaya karsı kuvvetlidir. Yüzeyi pürüzsüz olduğundan sigara ve benzeri nedenlerden kaynaklanan renklenmeleri minimuma indirger.

Kompozit Lamina 

Genellikle ön grup dişlerin, dış yüzeylerinde kompozit ile yapılan estetik restorasyonlardır. Dişlerde herhangi bir aşındırma yapmadan veya gerekliyse çok hafif bir aşındırma yaparak kompozit dolgu maddeleriyle tekrar konturlama yöntemidir. Hastaya yeterince estetik görünüm kazandırılır. Kompozit Lamina tek seansta 30 dk-1 saat arası bir sürede yapılabilir ve hemen sonuca ulaşılır. Özen ve dikkat gerektiren estetik bir işlemdir ve özellikle diş eti ile arası çok iyi ayarlanmalıdır. Aksi halde o bölgede yiyecek artığı birikir ve diş eti enflamasyonuna neden olabilir.

Zirkonyum

zirkonyum diş kaplama, metale alerjisi olan hastalar içinde kullanılabilecek en uygun kaplama türüdür. Zirkonyum, diğer metallere göre; sıcaklığa ve korozyona daha dayanıklı olması itibariyle her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir. Ancak diş yapımında kullanılan zirkonyum saf mineral haliyle değil zirkonya seramiği formuna dönüştürüldükten sonra kullanılır. Zirkonyum’un beyaz renkli bir madde olması dişte daha şeffaf bir görüntü oluşturur ve diş eti kenarlarının beyaz olmasından dolayı da oldukça fazla tercih edilir. En estetik maddeler arasındadır.

Full Porselen Kronlar

Estetik kalitesi ve dayanıklılığı arttırılmış porselen diş sistemlerdir.

Seramik yapı kuvvetli bir alt yapı ile desteklenir ve porselenin tüm yapısını güçlendirme işlemleri uygulanır.

Kronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de; en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirmektedir ve bunun sonucu olarak ta Full Porselen Kron dişlerde derinlik ve canlılık ortaya çıkar.

Porselen alt yapısında metal bulunmamasından dolayı (full porselen) ışık geçirgenliğini arttırır. Böylece estetik olarak doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir ve bu sebeple özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.

Bonding

Bonding uygulamaları estetik diş hekimliğinde kullanılan koruyucu yöntemler arasında yer alır. Bonding dişte hasara neden olmadan, bir malzemenin dişe yapıştırılmasıyla uygulanmaktadır. Hastada dişlerin arasındaki küçük aralıklar, küçük şekil bozuklukları bulunduğu zaman, dişler kesilmeden bonding malzemesi kullanılarak, dişlerin üzerine ilaveler yapılır. Diş doktoru hastanın ağzında işlemler yaparak, dişlerin yeniden şekillenmesini sağlar. Dişlerde olan küçük, ufak tefek bozukluklar için bonding uygulamaları tercih edilebilir. Sorunların büyük olması halinde ise, lamineler ve porselen kronlar yapılmalıdır.