Tedavi Hakkında

Burun Estetiği

Rinoplasti ameliyatı ile, burundaki şekil bozuklukları düzeltilip estetik bir görünüm elde edilirken, nefes alma problemleri de düzeltilebilir. Bazı burunlarda kemer fazlalığının azaltılması gerekirken; bazılarında oyuk olan burnun yükseltilmesi gerekebilir ya da bazı burunlar aşırı uzunken bazıları çok kısa olabilir. Amaç kişinin çenesi, gözleri ve yanakları ile uyumlu ve doğal görünen bir burun elde etmektir.

Ortlama Kalış Süresi

7 Gün

Hastanede Kalış Süresi

1 Gün

Operasyon Süresi

2 – 4 Saat

Anestezi Türü

Genel Anestezi

İyileşme Süreci

1-2 Hafta

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı olarak bilinen rinoplasti, hem estetik hem de fonksiyonel kayıpların kazandırılması için yapılır. İdeal solunumun sağlanması ve kişinin yüz hatlarına uygun bir burun, burun ameliyatı sonrası elde edilebilir. Rinoplasti ameliyatı temelde açık ve kapalı olmak üzere 2 farklı yöntemle yapılır. Burun kaldırma ve burun ucu estetiği gibi işlemler için tercih edilen kapalı burun estetiği ameliyatı sırasında kesi, burnun iç kısmından yapılır. Bu nedenle burun estetiği sonrasında dışarıdan görülebilen bir iz kalmaz. Açık yöntem ise daha ciddi burun ucu vakalarında ve kemik eğrili gibi şikayetlerin varlığında tercih edilir. Burun ucu derisinin kaldırılmasıyla yapılan açık burun estetiği işlemde burnun uç kısmında hafif bir iz kalabilir. Tüm ameliyat türlerinde olduğu gibi rinoplasti işleminde de kapalı ameliyat sonrasında iyileşme daha hızlı gerçekleşir.

Kapalı Burun Estetiği Ameliyatı

Kapalı burun estetiğinde, kesiler burun deliklerinin içinde yapılır. Kapalı teknikte cerrahın görüş açısı daha azdır ancak gelişen tekniklerle burnun içerisindeki durum kameralarla görüntülenmektedir. Kapalı burun estetiğinin avantajları, Operasyondan sonra dışarıdan görülen bir izin kalmaması ve açık burun estetiğine göre iyileşme süresinin nispeten daha kısa olmasıdır.

Açık Burun Estetiği Ameliyatı

Açık burun estetiği ameliyatında, burun deliğinin altında, burun delikleri arasında küçük bir kesi yapılır. Bu yaklaşım ile estetik cerrahın, burnun septumunu görmesi ve burun yapısına ulaşması kolay olur ve bu cerraha büyük bir kolaylık sağlar. Kesi içeride olmadığı için hafif bir iz kalma ihtimali vardır ancak dikiş izleri iyileşme sürecinde belirginliğini kaybedecektir. Açık burun estetiği ameliyatının süresi ise yaklaşık iki saattir.

Burun Ucu Estetiği “Tip Plasti”

Tip plasti, burunda oluşan şekil bozukluğunun düzeltildiği yöntemdir. Burunun, kemik, kıkırdak, deri ve mukoza gibi bölgelerine müdahale edilmez. Burun ucu estetiği amacıyla burun ucunun açısının değiştirilmesi ve belirginleştirilmesi için kullanılır. Kapalı ve açık teknik kullanılarak da yapılan operasyon kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 30-60 dakika sürer. Burun ucu estetiği ameliyatının güvenilir bir klinikte ve estetik cerrahi konusunda uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

Burun estetiğinde ameliyat yöntemine nasıl karar verilmelidir?

Her kişinin farklı bir burun anatomisi vardır. Deri kalın veya ince, kuru veya yağlı, kemikler kalın veya ince, kıkırdaklar elastik veya değil, sert veya yumuşak olabilir. Eğrilikler ve çökmeler olabilir. Bunların her biri için ayrı bir tedavi stratejisi geliştirmek gerekir.

Burun estetiğinde hangi işlemler uygulanır?

Burun estetiğinde burunda mevcut olan deformasyonlar düzeltilmektedir. Burun kemikleri şekillendirilmekte, fazlalıklar alınmakta veya eksiklik varsa başka bölgelerden kemik veya kıkırdak alınarak tamamlanmaktadır. Kıkırdak eğrilikleri düzeltilmekte, solunum yolları açılmakta ve düzgün bir iskelet oluşturulmaktadır. Burun ucu düşükse kaldırılmakta ve ideal bir konuma getirilmektedir.

Burun estetiği için en uygun mevsim hangisidir?

Burun estetiğinde en uygun mevsim konsepti ortadan kalkmıştır. Artık her dönemde burun ameliyatları yapılmaktadır. Aşırı sıcaklarda dış ortamda bulunmadığınız sürece mevsimin bir önemi yoktur. Aşırı soğuklara maruz kalınması da istediğimiz bir şey değildir. Bu aşırı uçlarda kapalı ortamlarda bulunulması sağlık ve ameliyat soncu açısından uygun olacaktır.

Burun estetiği sonrasında ne zaman işe dönülür?

Bu sorunun yanıtı işin nasıl bir iş olduğu ile ilgisi vardır. İlk 3 gün istirahatle geçirdikten sonra masa başı bir işe dönülmesi mümkündür. Her hastanın ameliyat sonrası iyileşme hızı değişmektedir. Ağrısı, ödemi ve morluğu olmayan hastalar daha erken yaşama dönmektedir. Ancak aşırı fiziksel aktivite gerektiren işlerde 1-2 haftaya kadar dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu ameliyatın normal seyri esnasında 1 hafta burun kalıbı (splint) kullanılmakta ve 2. hafta bandajlama yapılmaktadır. Bu durumda 2 haftalık bir pansumanlı durum görselliği mevcuttur.

Kapalı burun estetiği nasıl uygulanır?

Kapalı burun estetiği ile açık burun estetiği arasındaki temel farklardan birisi 3-4 mm lik bir kesinin burun altında yapılmaması ve ödem döneminin biraz daha kısa olmasıdır. Burun ucu şekillendirilmesinin komplike olmadığı her dönemde tamamen burun içinden yapılan kesilerle kapalı burun estetiği yapılabilmektedir. Dışarıdan hiçbir kesi görülmemektedir.

Tamponsuz burun estetiği nasıl uygulanır?

Tamponun her vakada kullanımı gerekmemektedir. Özellikle estetik amaçlı ameliyatlar sonrasında artık tampon kullanımı gerekmemektedir. Burun septumu ve konkalara yapılan müdahalelerden sonra bazı zamanlarda tampon kullanımı 1-3 gün olumlu sonuçlar verebilmektedir. Modern burun estetiği ameliyatlarında rutin burun tamponu uygulaması gerekmemektedir. Kullanılsa bile silikon ve sünger tamponlar kullanılmakta ve yağdan kayar gibi çıkarılabilmektedirler. Eski zamanlardaki tamponlar artık kullanılmadığı için bu anlamda da tampon uygulamasından çok korkulmasına gerek yoktur.

Burun estetiği sonrası gözlük kullanımı nasıl olmalıdır?

Burun estetiği sonrasında ilk 2 ay gözlük kullanımı önerilmemektedir. Çok zorunlu hallerde burun üzerine ağırlık yapmayan, direkt elmacık kemikleri üzerine baskı yapan gözlükler tercih edilmelidir. 2-6 arasında da çok hafif burun üzerinde iz bırakmayan gözlükler kullanılabilmektedir.

Burun estetiğinde hangi durumlarda burun kemiğine müdahale edilmektedir?

Burun kemiğine yapılacak olan müdahaleler genellikle kemik iskeletin küçültülmesi ve daraltılması gerektiği zaman yapılmaktadır. Kemikler uygun kesicilerle düzeltilmekte ve burun çatısı onarımı yapılmaktadır. Bazı kişilerde burun sırtı ve kökü dediğimiz alanlarda aşırı büyüme ve şekil bozukluğu görülmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka kemik müdahalesi gerekmektedir.

Burun estetiğinde doktor seçimi nasıl olmalıdır?

Doktorun burun estetiği konusunda uzmanlığı olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bundan sonra bu konuda tecrübesi olup olmadığı öğrenilmelidir. Daha önce ameliyat olmuş kişilerden veya doktorun yaptığı ameliyatlardan örnekler göstermesi istenebilir. Doktorun hastayı iyi dinleyip güven verebilecek önerilerde bulunması beklenir.

Burun estetiğine hangi durumlarda başvurulur?

Burun estetiği ameliyatı burun eğriliklerinin düzeltilmesi, burun küçültme ya da burun büyütme, burun deliklerinin daraltılması, burun kanatlarının küçültülmesi, burun kemerinin onarılması, burun ucunun kaldırılması amacı ile uygulanmaktadır. Bu deformasyonlar veya şekil bozuklukları doğuştan itibaren gelişimsel süreçte veya sonradan travma ile meydana gelebilmektedir.