Mastopeksi olarak da bilinir, kişilerin göğüs şeklini değiştirmek için plastik cerrah tarafından yapılan cerrahi bir işlemdir.
Meme dikleştirme sırasında fazla deri çıkarılır ve meme dokusu memeleri yukarı kaldıracak şekilde yeniden şekillendirilir.
Kişiler göğüsleri sarkıyorsa veya meme uçları aşağıyı gösteriyorsa göğüs dikleştirmeyi tercih edebilir. Göğüs dikleştirme ayrıca kişinin kendi imajını ve özgüvenini de artırabilir. Göğüs dikleştirme, göğüslerin boyutunu önemli ölçüde değiştirmez. Ancak meme dikleştirme, meme büyütme veya meme küçültme ile birlikte yapılabilir.
Yer çekimine meydan okuyun!
Sarkan memeler ameliyat dışı yöntemler ile düzeltilebilir mi?
Kişilerin memeleri yer çekimi etkisiyle, yaşa bağlı olarak, emzirme sonrası ya da bazı ameliyatlar sonrası sarkmaktadır. Sarkan memeler için ameliyat harici bir çözüm henüz bulunamamıştır. Meme sarkması egzersizle ya da herhangi bir krem ile düzeltilemez.
Kişiler meme dikleştirme ameliyatına ihtiyaç duymadan, daha memeleri sarkmadan egzersiz yaparak, doğru sutyen kullanarak ve gerekli önlemleri alarak sarkmayı geciktirebilir. Sarkma engellenebilen bir olay değildir.
Meme sarkması, göğüs ucunun göğüsteki kıvrımın daha altına inmesi olarak tanımlanabilir. Normal memelerde göğüs ucu kıvrımın üstünde yer almaktadır. Yaşlandıkça sarkma görülmesi oldukça doğal bir durumdur.
Meme dikleştirme ameliyatı neden yapılır?
Doğurganlık, emzirme, genetik özellikler, kilo alıp verme ve ayrıca yaşlanma memede elastikiyet ve hacim kaybına neden olur. Memeyi destekleyen bağlar zayıfladığında ve yerçekimine yenildiklerinde memelerin sarkması kaçınılmazdır.
Bazı hastalar için sarkma, önemli kilo kaybı ve ardından kilo alımı nedeniyle meme dokusunun küçülmesi de gözlenir. Bu kozmetik sorunları ortadan kaldırmak için meme dikleştirme yapılır
Bu nedenle meme dikleştirme aşağıdaki durumlar için bir çözüm sunar;
- Elastikiyet ve hacim kaybının eşlik ettiği sarkık göğüsler
- Meme altı kıvrımının altında yer alan veya meme dokusundaki ikincil değişiklikleri gösteren meme uçları
- Göğüslerin asimetrisi
Göğüs dikleştirme sarkmanın derecesine göre planlanır. Bu nedenle tek başına meme dikleştirme hafif sarkmayı ortadan kaldırabilir, ancak sarkma şiddetli ve meme dokusu hacmi yetersiz ise meme dikleştirmeye bağlı olarak meme boyutu küçülebilir. Bu nedenle meme dikleştirme ile meme büyütmenin birleştirilmesi gerekebilir. Yine meme yaşamı ameliyatı, doğal olarak büyük memesi olan kadınlarda meme küçülmesine neden olur.
Buna göre meme dikleştirme ameliyatı son derece kişiye özel bir işlemdir ve meme dikleştirmeye karar vermeden ve planlamadan önce bir plastik cerraha danışılması gerekir. Kişiler ameliyat öncesi plastik cerrah ile görüştüğünde beklentilerini net bir şekilde ifade ederse, ameliyat sonucundan memnun kalması en üst düzeye çıkacaktır.
Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?
Uzman bir plastik cerrahi ekibi tarafından genel anestezi altında meme dikleştirme veya mastopeksi yapılır. Bu nedenle ameliyat sırasında hastanın bilinci kapalı olacak ve ağrı dahil hiçbir şey hissetmeyecektir. İşlem yaklaşık 3 saat sürer.
Ameliyatta fazla deri çıkarılır ve meme başı (areola) ve meme başı çevresindeki kahverengi alan da küçültülür ve orijinal veya optimal pozisyona transfer edilir. Bu ameliyatta hem fazla deri çıkarılır hem de meme dokusu şekillendirilir.
Meme dikleştirme ameliyatı için sarkıklığın derecesine göre çok çeşitli kesiler ve teknikler kullanılmaktadır. Estetik cerrahı hastanın durumuna en uygun yöntemi belirleyecek ve ameliyat öncesi tüm detaylar (meme küçültme, meme implantı gerekliliği, kesin kesi yeri, diğer ilgili detaylar) hakkında bilgi verilecektir.
Ameliyat öncesi plana göre meme yeniden şekillendirilip sarkıklık giderildikten sonra kesi dikilir ve operasyon tamamlanır. Kesiler uygun pansuman malzemeleri ile kapatılır.
Meme dikleştirme ameliyatından sonra genellikle hastanede kalınmasına gerek kalmaz ve aynı gün içinde hasta taburcu olur.
Ameliyattan sonra memede ağrı hissedilebilir ve şişlik fark edilebilir. Veya memenin derisinde morluklar bile görülebilmektedir. Bu semptomlar normaldir ve birkaç hafta içerisinde kaybolur.
Kesi hattı boyunca oluşan yara dokusu zamanla solacaktır, ancak rengi asla kişinin ten rengi ile aynı olmayacaktır.
Estetik cerrahı hastadan ameliyattan bir veya iki gün sonra hastaneye gelmesini isteyecektir. Meme dikleştirme ameliyatından sonra yerleştirilen bandajlar bu ziyarette çıkarılacaktır.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası süreç
Meme dikleştirmeden sonra hastanın memeleri gazlı bez ve cerrahi destek sutyeni ile kaplanacaktır. Fazla kan veya sıvıyı boşaltmak için memelerdeki kesi yerlerine küçük tüpler yerleştirilebilir.
Kişinin memeleri yaklaşık iki hafta boyunca şişecek ve moraracaktır. Birkaç ay boyunca kırmızı veya pembe olacak kesilerin etrafında ağrı ve acı hissedilebilir. Meme uçlarındaki, areoladaki ve meme derisindeki uyuşukluk yaklaşık altı hafta sürebilir.
Göğüs dikleştirmeden sonraki ilk birkaç gün içinde hasta doktorunun önerdiği şekilde ağrı kesici ilaç almalıdır. Zorlamaktan, bükülmekten ve bir şeyler kaldırmaktan kaçınmalıdır. Göğüslerindeki baskıyı önlemek için sırt üstü veya yan yatmalıdır.
Meme dikleştirme ameliyatından sonra en az bir ila iki hafta cinsel aktiviteden kaçınılmalıdır. Hasta saç yıkamak, duş almak veya banyo yapmak gibi günlük aktivitelere devam etmenin uygun olup olmadığını doktoruna sormalıdır.
Drenaj tüpleri insizyonlarının yakınına yerleştirilebilir ve genellikle birkaç gün içinde çıkarılır. Doktor tüpleri çıkardığında, muhtemelen bandajları da değiştirecek veya çıkaracaktır.
Hasta doktoruyla dikişlerinin ne zaman alınacağını veya alınıp alınmayacağını konuşmalıdır. Bazı dikişler kendiliğinden erir. Diğerleri, genellikle işlemden bir ila iki hafta sonra doktorun ofisinde çıkarılmalıdır.
Üç veya dört gün boyunca 24 saat cerrahi destek sutyenini giymeye devam edilmelidir. Ardından üç veya dört hafta boyunca hastanın yumuşak destekli bir sutyen giymesi istenecektir. Doktor iyileşmeyi desteklemek için insizyonlarda silikon bant veya jel kullanımını önerebilir.